10 November 2009

UCAPTAMA DATO’ SERI PRESIDEN PAS

UCAPTAMA DATO’ SERI PRESIDEN PAS
SEMINAR KHAS MEMPERKASAKAN PARTI (PAS)
19hb Zulkaedah 1430 / 07hb November 2009
Markaz Tarbiyah PAS Pusat, Taman Melewar, Kuala Lumpur

Muqaddimah

Memperkasakan Parti, Mendepani Kemenangan Pilihanraya Umum Ke-13.

Firman Allah (maksudnya) :

“Wahai orang-orang yang beriman!!! Barang siapa yang menyeleweng di kalangan kamu daripada agama-Nya (Islam), nescaya Allah akan mendatangkan satu golongan di mana Allah mengasihi mereka dan mereka juga mengasihi Allah, mereka bersifat merendah diri terhadap orang-orang yang beriman dan menunjukkan kemuliaan terhadap orang-orang yang menentang Islam, mereka berjihad pada jalan menegakkan agama Allah, dan mereka tidak takut menghadapi celaan orang yang mencela, itu adalah kurniaan Allah yang diberi kepada sesiapa yang dikehendakin-Nya, dan Allah maha luas kurniaannya lagi maha mengetahui.”

“Sesungguhnya yang menjadi wali kamu ialah Allah, Rasul-Nya serta orang-orang yang beriman, yang mendirikan solat, menunaikan zakat dan mereka sentiasa tunduk (patuh dan taat) kepada Allah, dan barang siapa yang berwalikan Allah dan Rasul-Nya, serta orang-orang yang beriman maka sesungguhnya golongan (parti) yang menegakkan agama Allah (Islam) itu akan mendapat kemenangan.”
(Surah Al-Maidah : ayat 54-56)

Penubuhan Parti Islam Se-Malaysia (PAS) sejak separuh abad yang lalu, adalah memenuhi perintah Allah Subhanahu Wa Ta’ala yang mewajibkan kesinambungan risalah Islam yang syumul, serta mewujudkan kumpulan Islam yang bercirikan daripada ayat-ayat tersebut.

1. Menegakkan Islam yang menyeluruh, yang menjadi risalah para Rasul ‘Alaihimussolatu Wassalam, berakhir dengan kedatangan nabi akhir zaman Muhammad S.A.W yang wajib diikuti dan diteladani dalam semua marhalah, ‘aqidah, syari’at dan akhlak. Mengislamkan individu, masyarakat dan Negara dalam segala aspeknya.

2. Mewujudkan saf kumpulan Islam yang teguh, bercirikan keteguhan ukhuwwah di kalangan pendokong Islam dan umatnya, serta ‘izzah dalam menghadapi musuh-musuh Islam dan kerenah penganut Islam yang jahil dan lemah, tanpa putus asa, takut dan hina.

3. Sedia berjihad secara faham dan bijak (Fiqhul Jihad), menegakkan Islam sehingga berkuasa dan mengatasi segala yang lain.

4. Wala’ kepada Allah, Rasul dan kepimpinan Islam yang berwibawa.

Memperkasa Parti

Kewajipan menegakkan Islam yang penuh cabaran, bukan sahaja ke arah mencapai kemenangan, dalam masa yang sama mempunyai persediaan mengisi kemenangan dan melangsungkan perjuangan berikutnya, melalui agenda parti yang tersendiri bagi memperkasakan parti dengan sifat-sifat parti Islam megikut acuan kita yang sangat berbeza dengan kumpulan dan pertubuhan yang lain. Walaupun mereka bersifat Islam, tetapi tidak sampai kepada penghujung yang memaksa berdepan dengan cabaran yang datang dari segenap penjuru. Tentangan daripada masyarakat yang jahil dan bermusuh dengan kita, serta pihak yang memegang tampuk pemerintahan, kebiasaannya tidak dapat memberi jalan percuma kepada Islam. Keadaan ini menjadikan PAS mengalami fitnah dan mehnah perjuangan yang tidak dialami oleh rakan-rakan yang lain, tanpa menafikan bahawa semua kumpulan Islam dan pendokongnya, di mana sahaja mereka berada, adalah sahabat seperjuangan.

Parti Islam seperti PAS wajiblah memperkasakan setiap ahli di semua peringkat dan organisasi parti secara dalaman, bercirikan perintah Allah yang tersebut di atas. Dalam masa yang sama wajib mengatur langkah dan strategi perjuangan sebijak mungkin, khususnya bagi pendokong yang memerlukan kekuatan ‘aqidah, ilmu, akhlak dan kebijaksanaan. Dalam merealisasikan kewajipan berpolitik dan bermasyarakat, hendaklah mempunyai kemampuan mengajak manusia kepada Islam dengan menjadi penganutnya dan mengajak bukan Islam menjadi penyokongnya yang menerima kita kerana keyakian kepada Islam yang adil untuk semua.

PAS mempunyai jentera disemua peringkat yang wajib menjadi rujukan ahli pendokongnya.

1. Majlis Syura ‘Ulamak
yang memelihara istiqomah parti di atas ‘aqidah perjuangan dan syari’atnya supaya Islam itu sahaja yang menjadi keperkasaan yang membawa kejayaan dan kemenangan.
Firman Allah (maksudnya) :

..dan kemuliaan itu kepunyaan Allah dan bagi Rasul-Nya dan jua orang-orang yang beriman, tetapi mereka yang munafiq tidak mengetahuinya..” (Surah Al-Munafiqun : ayat 8)

Khalifah ‘Umar Radhiyallahu ‘anhu mengaskan : “Kita adalah umat yang Allah kuriakan kemuliaan dengan Islam, maka apa cara sekalipun yang dipegang dan diamalkan lain daripada apa yang Allah kurniakan kepada kita, nescaya kehinaanlah yang akan menimpa kita..”

2. Dewan Harian dan Jawatankuasa Kerja
di semua peringkat yang akan menjadi jentera pentadbiran dan gerakkan parti, menjadi kepimpinan yang berwibawa, perlu melengkapkan diri dengan ilmu dan kematangan, sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud :
Mereka yang menjadi pilihan di masa jahiliyah menjadi pilihan juga apabila bersama dengan Islam sekiranya berilmu dan faham (tentang Islam)” ( Hadith Riwayat Imam Ahmad)

Khalifah ‘Umar Radhiyallahu ‘Anhu menegaskan : “Jadilah orang yang memahami (faqih dan berilmu) sebelum kamu menjadi pemimpin
Feqah itu merangkumi segala bidang Islam termasuk juga Fiqh Politik (Fiqhu Siyasah)

3. Pembahagian mengikut Lajnah
yang dibahagikan secara bidang masing-masing dengan menyeluruh menuju semua sasaran dalam masyarakat di semua peringkat dan pentadbiran mengikut susunan perhubungan negeri, kawasan dan cawangan di kebanyakan daerah di seluruh Negara, yang perlu dimantapkan dengan pengukuhan organisasi yang berperanan, wala’ kepada parti dan perlu aktif menjadi jentera yang berdakwah dan berkempen.

Firman Allah Ta’ala (maksudnya) :
Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berjuang pada jalannya dalam satu saf laksana bangunan yang didirikan daripada batu-bata yang disusun rapi dan diikat dengan sekuat-kuatnya” (Surah As-Saff : Ayat 4)
Pencapaian

PAS menjadi parti yang paling berpengalaman dalam sejarah politik tanah air. Berjuang sejak zaman penjajah, melahirkan pemimpin yang tidak pernah tunduk kepada penjajah. Oleh kerana mengambil kira kemerdekaan yang dicapai dengan ciri-ciri penjajahan yang masih mengikat Negara dan rakyatnya atas prinsip dan konsep sekularisma yang menyeleweng daripada Islam, memaksa PAS mengharungi perjuangan yang paling banyak memberi pengalaman.

Berdepan dengan sistem demokrasi yang sangat tidak adil, tanpa memberi ruang langsung kepada pertukaran parti yang memerintah dengan berbagai-bagai akta dan undang-undang, namun kita tetap memilih “muwajahah silmiyyah” dengan menyertai pilihanraya dan menentang penyelewengan dan penipuan dengan sabar dan cekal. Walaupun begitu terbukti kita boleh menang melalui pilihanraya yang sebegitu rupa.

PAS menjadi paling berpengalaman, menjadi pembangkang secara bersendirian di peringkat negeri dan pusat, memerintah kerajaan negeri secara bersendirian, menyertai kerajaan campuran dan pernah menyertai Barisan Nasional di semua peringkat dan kembali bersendirian, seterusnya bekerjasama dalam bentuk Angkatan Perpaduan Ummah dan pakatan dengan parti-parti yang lain. Ahli-ahli boleh menerima keputusan pilihanraya dengan sabar dan istiqomah, walaupun memakan masa dan generasi. Maka kita hendaklah belajar daripada pengalaman itu secara positif.

Sekarang PAS mengambil pendekatan “Tahaluf Siyasi” (persefahaman politik), melalui proses yang teguh di atas prinsip dan batas kebijaksanaan yang berlandaskan Al-Quran, Al-Hadith, Al-Ijmak ‘Ulamak dan Qiyas yang nyata dengan pengamatan siyasah syar’iyyah mengikut Perlembagaan PAS. Dengan kelulusan Majlis Syura ‘Ulamak, perlaksanaan oleh jawatankuasa kerja PAS pusat dan jawatankuasa politik yang disalurkan ke seluruh Negara melalui jentera parti yang bergerak dan hidup disemua peringkat.

PAS telah mencapai satu kejayaan yang besar dalam pilihanraya yang lalu :

1. Di peringkat parlimen dengan jumlah yang ketiga besar di kalangan Pakatan Rakyat dengan 23 kerusi.

2. Mendapat tempat pertama diperingkat negeri dengan mengekalkan pemerintahan di Kelantan dengan keadaan yang paling selesa, memimpin kerajaan campuran di Kedah sehingga kini dan Perak dalam masa hampir setahun.

3. Mendapat kerusi di semua negeri kecuali Melaka, Sabah dan Sarawak.

4. Jumlah terbesar diperingkat negeri ( Dewan Undangan Negeri) 83 kerusi PAS, 70 DAP dan 40 PKR, kerana PAS memilih penumpuan menguasai negeri di peringkat ini. Dengan bacaan politik yang tepat, belum lagi mempunyai tahap kemampuan menguasai kerajaan pusat.

5. Memenangi pilihanraya kecil peringkat negeri dan parlimen kecuali di Bagan Pinang.

6. Berjaya memecahkan tembok pemisahan dengan pengundi bukan Islam, apabila secara langsung ditubuhkan Kelab Penyokong PAS di samping mengadakan Tahaluf Siyasi dengan parti dan kumpulan bukan Islam.

Kesemua pencapaian ini hendaklah dimuhasabah semula kejayaan dan kelemahannya di semua peringkat sama ada kerajaan negeri termasuklah wakil rakyat negeri dan parlimen serta memperkasakan Kelab Penyokong PAS secara yang lebih aktif, bagi meningkatkan lagi kejayaan sehingga ke tahap mencapai kemenangan yang lebih besar.

Memperkukuhkan Penyertaan Dalam Pakatan Rakyat

Hubungan yang kita bina bersama dengan parti-parti politik dalam Pakatan Rakyat adalah bertitik tolak dari asas persamaan yang semua pihak bersetuju, iaitu memerangi ketidak adilan, penyelewengan, rasuah dan segala bentuk kezaliman yang sedang bermaharajalela dalam Negara kita. Semua ini berlaku tanpa kita mengorbankan dasar dan matlamat PAS yang sama-sama kita pegang iaitu PAS bergerak atas sifatnya sebagai sebuah organisasi siyasah, dakwah dan tarbiyah.

Alhamdulillah, strategi kerjasama dalam bentuk tahaluf siyasi itu berjaya merombak kesombongan yang wujud dalam parti Barisan Nasional, sehingga kini mereka berhadapan dengan keretakan dalam Barisan Nasional sebagaimana yang kita saksikan pada waktu ini.

Dalam membicarakan hubungan PAS dengan parti-parti dalam Pakatan Rakyat ini, ingin saya pertegaskan untuk kesekian kalinya, bahawa kita akan terus bersama dalam Pakatan Rakyat untuk memimpin rakyat ke arah perubahan yang hakiki. Kita akan memainkan peranan yang lebih aktif, sebagaimana yang telah sama-sama kita bahaskan dalam dua muktamar PAS yang lalu.

Menghadapi Pilihanraya Ke-13

PAS hendaklah membina dan memperkukuhkan lagi kekuatan di atas asas pencapaian pengundi Islam yang menjadi tonggak sebenar kekuatan Islam, dalam masa yang sama hendaklah mendapat undi bukan Islam sebaik mungkin kerana inilah realiti politik dalam negara bermasyarakat majmuk, dan inilah juga pendeatan politik Islam dengan syarat memelihara batas-batas tahaluf siyasi yang diizinkan oleh ‘aqidah, syari’at dan akhlak dengan menjaga sempadan yang memelihara wala’ kepada perjuangan Islam. Sila rujuk sirah penubuhan Negara Islam pertama di Madinah Al-Munawwarah.

Kesimpulan

Melihat dan meneliti semua pencapaian tersebut, maka hendaklah dilakukan penerusan langkah parti mengikut pengamatan semasa yang kita putuskan dalam dua muktamar yang lalu, mengikut muhasabah kepimpinan secara kolektif dengan melaksanakan perkara-perkara berikut :

1. Berdiri di atas kekuatan yang sedia ada dengan mengemukakan Pakatan Rakyat yang dimuhasabahkan sepanjang masa.

2. Menguatkan kedudukan PAS dalam menerajui perubahan dan islah, dengan menguatkan saf parti bersama kumpulan Islam.

3. Keterbukaan mengadakan hubungan dengan semua pihak, yang membawa kepada penyertaan yang memberi kemenangan kepada Islam, mengikut konsep dakwah dan siyasah syar’iyyah.

Abdul Hadi Bin Haji Awang Muhammad
Presiden
Parti Islam Se-Malaysia (PAS)

Tiada ulasan: